Programma JPV Festival 2018

Thema: Resilient Environment

Keynote Speakers
Jan Rotmans
Bevlogen werkt hoogleraar transitiekunde en duurzaamheid Jan Rotmans aan een gezonde, eerlijke én duurzame samenleving. Jan Rotmans maakt in zijn nieuwe boek De Omwenteling de verbinding tussen hoofd, hart en handen met aansprekende verhalen van mensen die een persoonlijke transitie durfden aan te gaan in onze snel veranderende wereld.
Marjet Rutten
Marjet Rutten is het levende bewijs dat de bouw geen mannenwereld is. Een sterke persoonlijkheid met kennis van zaken. Zij zet zich in voor innovatie in de bouwsector als marketeer, innovator, aanjager, workshopbegeleider, spreker en adviseur. Vanaf 1996 is zij werkzaam in de bouwsector en oprichter van Bouwkennis en BaulnfoConsult.
Olivier Hendriks
Den Haag is één van de steden uit het netwerk van ‘100 Resilient Cities’, een initiatief gepionierd door de Rockefeller Foundation. Olivier maakt als Deputy Chief Resilience Officer deel uit van een team dat een bijdrage levert aan de weerbaarheid en veerkracht van Den Haag. Eigenschappen die van pas komen in slechte tijden, maar ook in goede.
Voor de gemeente Den Haag was hij wetenschappelijk medewerker voor het ministerie van Justitie en Veiligheid en begeleidde hij onderzoek naar de weerbaarheid van individuen, systemen en gemeenschappen.
  Wim van Rooijen
Een dagvoorzitter kan een event maken of breken. Een goede dagvoorzitter dient een energieke aanvulling van het event te zijn. Wim van Rooijen vult op geheel eigen wijze het dagvoorzitterschap in en leidt het Jong Professionals Verenigd Festival in goede banen.
Fountainhead van Rooijen is een scherpe en snelle denker die, met een podium onder zijn voeten, de juiste energie geeft en weet vast te houden en die pro-actief meedenkt om de flow van het event te waarborgen. Maar hij vergeet niet om wie het draait op het podium. Het publiek en de sprekers zijn leidend voor zijn dienende rol.

Presentaties

Jan-Henk Bouman van Fountainheads geeft je een Trend Update voor 2018.In deze tijd van de razendsnelle ontwikkelingen is het belangrijk om minimaal ieder jaar in de achteruitkijkspiegel te kijken en rekenschap af te leggen over wat er het afgelopen jaar is gebeurd en wat de betekenis is voor markten en sectoren. Zet je oogkleppen zo wijd mogelijk open. Wat kun jij van anderen leren? Hoe spelen ze in op maatschappelijke trends? Wat was het afgelopen jaar succesvol en wie heeft de boot gemist? In 30 minuten weer helemaal up-to-date.
Vertico is een bedrijf dat het werk van 3D-printing pioniers tentoonstelt, van plastic extrusie tot het printen van beton. Met diepgaande kennis van de industrie verkennen we de grenzen van deze baanbrekende technologie en bieden we services om nieuwe ontwerpideeën en -concepten te realiseren die nog nooit eerder zijn gezien.
Hoe kan je als advies- en ingenieursbureau je impact vergroten om écht een verschil maken in de samenleving? Royal HaskoningDHV ontwikkelt een innovatieve aanpak voor gebouweigenaren om te versnellen in de energietransitie, genaamd FastLane.
Teun van Schijndel zal als Product Lead van FastLane zijn verhaal vertellen over deze ontwikkeling, de impact die het heeft voor gebouweigenaren, en in brede zin ervaringen hoe innovatie tot stand komt.
Een gezonde leefomgeving maakt je een gezonder mens. Hoe creëer je een gezonde leefomgeving met behulp van nieuwe technologie? Als mens besteed je gemiddeld 90% van je waardevolle tijd in gebouwen. Deze gebouwen vormen daarmee het raakvlak met de gehele Van Dorp dienstverlening. Techniek vormt onze basis, maar wordt in toenemende mate ondersteund door Artificial Intelligence vanuit Big Data, Internet of Things en Augmented Reality.

BIM our life. De wereld digitaliseert in rap tempo. We staan te popelen om een nieuwe smartphone of een briljante app te gaan gebruiken. We vinden het heel normaal dat we suggesties krijgen bij het zoeken op Google. Maar hoe verloopt dit in de bouw? Gaat de digitalisering daar ook zo hard?
In deze sessie nemen Alexander Hoos van Kuijpers en Kees Boekel van ENGIE Services je mee in de innovatieve wereld van BIM. BIM staat voor Building Information Modelling, Building Information Model of Building Information Management. Wat het inhoudt, welke impact het heeft en wat jij hiervan kan merken of gaat merken ga jij tijdens deze sessie ontdekken.
Alexander en Kees zijn beide initiatiefnemer achter de TVVL Triple BIM Community. Deze community heeft als doel door interconcurrentiële samenwerking van experts de productiviteit en het imago van de bouwbranche te verhogen middels BIM. De community wordt gehost door TVVL en werkt samen met diverse andere initiatieven om het doel te bereiken.

  Kritieke infrastructuursystemen zijn de levensaders van onze veiligheid en welvaart. Het is waardevol  om te begrijpen hoe deze infrastructuren samenwerken. SIM-CI biedt de tooling en de belangrijkste expertise voor onderling afhankelijk asset & risk management, operations en onderhoud. Hiermee kunnen we veerkrachtige netwerken creëren en maken we Kritieke Infrastructuren toekomstbestendig.

Deep Dive Sessies

Gebouw gerelateerde BigData in relatie tot “the Internet of Things”; is er een meerwaarde bij het integreren van deze informatie?

De gebruiker wordt overspoeld met informatie en stuurmogelijkheden van een gebouw. Het is niet altijd duidelijk welke informatie relevant is voor de gebruikseigenaar en welke informatiebehoefte de gebruiker heeft.
Gebouwinstallaties worden steeds intelligenter en door het combineren van (externe) informatiebronnen kan een gewenst comfort worden bereikt. Hoe ver moet je gaan om de relatie tussen duurzaamheid en gebouwcomfort te optimaliseren?

From Waste to Taste! Haalbaar in 1 gebouw?
SEMiLLA Sanitation Hubs heeft een concept waarbij sanitatie gekoppeld wordt aan drie zuiveringssystemen. Urine wordt irrigatiewater en meststof voor voedselproductie en tevens spoelwater, Douche- en waswater wordt hergebruikt voor douchen/wassen en fecaliën worden verwerkt tot compost en substraat voor voedselproductie. De voedselresten worden tevens verwerkt tot compost/substraat. Technisch is het haalbaar, maar is er markt? Zo ja, wie pakt het op? Wie helpt mee het circulaire concept te ontwerpen en verder uit te bouwen voor gebouwen?

Voor wie interessant? Jonge ondernemers! Een nieuwe startup? Eigenaren van vastgoed! Installatiebedrijven!

Connecting Smart Cities: data verzameling in de praktijk
Binnen bedrijven zijn we al jaren bezig met het verzamelen van sensorgegevens. Analyses bieden inzichten en concurrentievoordeel om er maar een paar te noemen. De opkomst van the  Internet of Things-apparaten gaan nog meer bijdragen aan onze honger naar data. Er zijn alleen nog wel een paar praktische problemen die we moeten tackelen: hoe creëer je een betrouwbaar data-pad in termen van connectiviteit? Hoe houd je jouw spullen energiezuinig, zodat ze jarenlang op één batterij kunnen doorgaan? Hoe creëer je een echt open sensorplatform en vermijd je elke lock-in van leveranciers en datasilo’s? De meeste huidige IoT-apparaten zijn consumentgericht, veel te complex, duur en onbetrouwbaar. Kom naar deze Deep Dive sessie en denk mee over hoe het beter kan.
  Are you in or are you OUT?
Een aantal fundamentals over jouw als ondernemende professional.
WAARSCHUWING: dit onderdeel bevat dit keer geen techniek….

In het FutureLab…

Ontdek, leer en ervaar! Dat is waar het om gaat in het FutureLab. Zoals je van een festival gewend bent is er meer te doen dan je mee kunt maken. We doen hierbij aan pauzeloos programmeren. Jij bepaalt zelf waar je aanschuift en wanneer je weer verder gaat. Speel met de nieuwste technische gadgets, laat je verbazen door geniale uitvinders en overlaad jezelf met kennis.

Er zijn al een aantal onderdelen bekend maar deze vullen we wekelijks aan met nieuwe namen. Hou dus de website in de gaten of meld je aan voor de JPV Facebook groep zodat je daar op de hoogte wordt gehouden!

Platipus bouwt sinds 2006 aan Augmented, Virtual en Mixed Reality toepassingen. Zij laten je zien hoe deze technologie ook kan worden toegepast in de bouw en installatie branche.
  Green Mobility Rent is opgezet vanuit de filosofie dat mobiliteit mogelijk is zonder gebruik van fossiele brandstoffen. Veilig. comfortabel en duurzaam. Kom langs bij de stand en ontdek wat de mogelijkheden zijn.
Kritieke infrastructuursystemen zijn de levensaders van onze veiligheid en welvaart. Het is waardevol  om te begrijpen hoe deze infrastructuren samenwerken. SIM-CI biedt de tooling en de belangrijkste expertise voor onderling afhankelijk asset & risk management, operations en onderhoud. Hiermee kunnen we veerkrachtige netwerken creëren en maken we Kritieke Infrastructuren toekomstbestendig.
Semilla heeft een oplossing voor directe hulp bij rampen en voor inzet in vluchtelingenkampen en ontwikkelingsgebieden. Een zelfvoorzienende en mobiele hub met daarin toiletten en wastafels. In de hub wordt het afvalwater in een gesloten circuit verwerkt tot verschillende kwaliteiten water. Uit Urine halen wij struviet. Struviet is geschikt als meststof voor de teelt van groenten. Het gezuiverde water is te gebruiken als spoelwater voor de toiletten en water voor handen wassen. Het wastafelwater is weer eenvoudig herbruikbaar als wastafelwater. De hub levert off grid hygiëne en water. De eerste levensbehoeften, basic necessities for life! Naast de kleine Demo is inmiddels een demo unit beschikbaar en succesvol getest tijdens Eurosonics Noorderslag.
Fast Moving Targets is een netwerk van digitaal experts, media specialisten en innovatie deskundigen dat personen, bedrijven en organisaties helpt de snel en continu veranderende digitale wereld te begrijpen en de nieuwe mogelijkheden die dit biedt te benutten. Op JPV Festival doen zij verslag van de dag en interviewen zij sprekers en bezoekers.
Service-, onderhouds- en installatiediensten, dagelijks ondervinden zij hinder tijdens het werken in het centrum van de stad. Een parkeerplaats is lastig te vinden, een werkbus staat soms uren geparkeerd en de parkeerkosten lopen op. Om van A naar B te komen, rijden zij door het éénrichtingsverkeer soms de hele ring, vaak voor een afstand van nog geen 250 meter tussen het ene en andere adres. CityServiceBike biedt een slimme mobiliteitsoplossing.
Wil je meer weten over BIM of de virtuele wereld betreden? Dan kan je terecht op de bij de BIM Experience. Via een virtual reality opstelling kan je virtueel een gebouw betreden. Alexander en Kees zijn verder aanwezig voor extra informatie over BIM.

 

Meld je hier aan voor het festival! >>